TELEPÜLÉS
ÖNKORMÁNYZAT
INTÉZMÉNYEK
KULTÚRA, SZABADIDŐ

Forgatós Közhasznú Egyesület
               

A néptáncegyüttest fenntartó Forgatós Közhasznú Egyesület 2005. őszén alakult, táncosai azonban  már régebb óta elkötelezett hívei a magyar népművészetnek, néptáncnak.  Az egyesület egy felnőtt-ifjúsági  csoportot fog össze.   A csoportban táncolók létszáma 20-24 fő körül  mozog, a korosztályt tekintve 13-30 évesek, azonban 30 év feletti táncos is akad.

Próba: vasárnap 15.00 – 18.00     Helyszín: Fácánkert, Faluház

Cél: A magyar népi kultúra, a magyar népművészet, néptánc megismerése és megismertetése az emberekkel,  népművészeti  programok, rendezvények lebonyolítása.

Partner kapcsolatokat ápolnak több magyarországi és külföldi néptánc együttessel  2008. évben  több külföldi meghívásnak tesznek  eleget valamint egy magyarországi nemzetközi tábor keretében 2008. augusztusában másik 3 ország fiataljaival közösen (Olaszország, Lengyelország, Bulgária) egy táncjátékot hoznak  létre melynek címe „Eltáncolt szerelem”.

Rendszeresen részt vesznek megyei és országos fesztiválokon.

Az együttes vezetője  Rikker Anita.

Zenei kíséretet a Vornyik zenekar látja el.

Telefonszám: 20-9503529

Cím: 7136 Fácánkert, Kossuth L u. 7.

www.forgatostanc.fw.hu

e-mail: forgatostanc@freemail.hu

                
  

  
Fácánkerti Nyugdíjas Klub
                      
Felelős:  Nyúl Pálné
Programszervező:  Károlyiné Papp Ildikó
Tel.: 06-74-440-312
Klubhelység címe: 7136 Fácánkert, Árpád u. 34.
  

Összejövetelek: minden héten kedden 14.00 - 17.00, és minden hónap első vasárnapján, minden tag részére 16:00 órától.

A klub 1995 januárjában alakult, saját szórakoztatásukra, de hamarosan bekapcsolódtak a község kulturális vérkeringésébe. Így a március 15.-i ünnep és november 2.-a halottak napi megemlékezés fő feladatuknak számít. Ezen kívül minden civil szervezet rendezvényein nagy létszámmal vesznek részt. (így a Fácánkert Községért Közalapítvány és a Forgatós Közhasznú Egyesület programjain). Munkájuk előre tervezett, minden év januárjában közösen összeállítják az egész évi programot, úgy hogy maradjon lehetőség és idő alkalmi összejövetelekre is. Igen jól sikerülnek ezek az összejövetelek, szinte mint egy nagy család, úgy telik el 1-1 este. Sikeresek a farsangi, jelmezes felvonulások, sok-sok ötlettel fűszerezve. Sajnos az alapító tagok közül már kevesen vannak, eltávoztak közülük, de emlékük örökké él.
2010 év áprilisában ünnepelték megalakulásuk 15 éves évfordulóját, mely túlnőtte a falu határait, sokan jöttek vidékről, így a Bogyiszlói Nyugdíjasok Érdekszövetség is tiszteletét tette az ünnepélyen. Ez a siker minden tagnak szól, hisz közös a cél, jól érzik magukat együtt.
Jövő évre való tekintettel szeretnék folytatni a jól bevált rendezvénysorozatokat, persze mindig megfűszerezve valami váratlan ötlettel. Téli időben többet foglalkoznak egészségükkel, útmutatókat, előadásokat szerveznek. A családias ünnepségek mindig meghitt, az otthon melegét hozza a Nyugdíjas Klub falai közé. Név és születésnapokról megemlékeznek, ugyancsak megünneplik a Nőnapot, valamint a férfinapot, május 19.-én Ivó napján. Külön köszöntik a kerek évfordulós ünnepelteket.
Természetesen évközbeni, egyéb rendezvények is akadnak, szívesen vannak együtt.

„Adni, mindig adni! Jó szót, hitet, bátorítást és sok-sok tiszta, önzetlen szeretetet.”

  

  
Fácánkerti Polgárőr Egyesület
 
Székhelye: 7136 Fácánkert, Árpád u. 12.
Elnök: Orbán Zsolt
Alapítás éve: 2005
Adószám: 18865770-1-17
Bankszámla: Völgység-hegyhát Takarékszövetkezet 71800037-11114815
Célja: a közrend védelme, a bűncselekmények számának csökkentése, a közbiztonság javítása. A polgárőr mozgalom összefogja a fenti cél érdekében tenni akaró állampolgárokat, megteremti a szervezett és célirányos cselekvés feltételeit és annak társadalmi hátterét a bűnmegelőzés, a bűnözés elleni fellépés, a gyermek és ifjúságvédelem, a kábítószer fogyasztás visszaszorítása, a környezetvédelem és a közlekedésbiztonság javítása terén.
A polgárőrök rendszeresen járőröznek a településen, részt vesznek a rendezvények biztosításában, valamint segítik a Rendőrség munkáját.

A polgárőr mozgalom jellemzői:

Önkéntesség és törvényesség az emberi jogok tiszteletben tartása, ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység, politikai semlegesség.

  

  

Fácánkert Községért Közalapítvány

                      

Székhelye: 7136 Fácánkert, Árpád u. 12.
Elnök: Glück Hedvig
Alapítás éve: 2004.

Adószám: 18864999-117

Bankszámla:  Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet 71800037-11102979

                     
A Fácánkert Községért Közalapítvány 2004-ben alakult. A szervezetünk elsődleges célja, mint azt az alapító okiratban is megfogalmaztuk, hogy a falu programjait, a faluban élőket támogassuk, legyen szó kulturális, sport, vagy szabadidős tevékenységről, oktatásról, egészségügyről, szociális problémákról, környezetvédelemről és településfejlesztésről. Mindezt az önkormányzattal szoros együttműködésben tesszük. Idén hagyományteremtő céllal szerveztük meg a főként gyerekeknek szóló majálist, majd június elején a táncoslábú felnőtteknek a műsorral, vacsorával egybekötött májusfa kitáncoló bált. A tervek szerint a hagyományt erősítendő jövőre már olyan májusfát ültetünk a faluház melletti területen, amelyhez majd évről évre visszatérhetünk. Az idei bál sikeresnek bizonyult, és nem csak a jó hangulat miatt, hiszen a tombolán befolyt összegből iskolakezdési támogatást tudtunk adni a település általános iskolás korú diákjainak. Természetesen munkánk lehetetlenné válna, ha nem kapnánk a helybeliektől, és a környező települések vállalkozóitól rengeteg segítséget. A lakosok támogatását bizonyítja az a több mint 130 ezer forint is, melyet személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával juttattak a közalapítványnak az idén. Természetesen ezt az összeget is az alapító okiratban megfogalmazott célok szerint használjuk fel.
                
             
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu